Lemon curd - Fluweel zacht en heerlijk zoet en zuur tegelijk. Zóóó lekker!!!

Lemon curd

Fluweel zacht en heerlijk zoet en zuur tegelijk. Zóóó lekker!!!
Direct naar het recept

Mijn liefde voor lemon curd is ontstaan toen ik een keer 2 eidooiers over had. Geen idee wat ik ermee zou doen. Omdat ik nog citroenen had liggen besloot ik maar eens lemon curd te proberen. Nog nooit eerder gemaakt, maar het leek me altijd zo lekker. Ongelooflijk, wat bleek het simpel te maken en zóóó ontzettend lekker.

Hele eieren of eidooiers

Lemon curd kan je zowel van eidooiers als hele eieren maken. Ik heb beide manieren geprobeerd en uiteraard voor je geproefd. Lemon curd van uitsluitend dooiers is misschien ietsje romiger maar wat mij betreft zit het grootste verschil vooral in de kleur. Lemon curd gemaakt van uitsluitend dooiers is intenser geel en neigt soms zelfs naar licht oranje. Omdat het zo lekker is zou ik zeggen: probeer het gewoon allebei, proef en bepaal je eigen voorkeur. Als je een grotere hoeveelheid maakt kan je natuurlijk ook eidooiers en hele eieren combineren. Qua verhouding kan je grofweg aanhouden dat 1 ei overeenkomt met 2 eidooiers.

Roomboter toevoegen

De roomboter kan je op 2 momenten toevoegen. Direct aan het begin en tegelijk met alle andere ingrediënten verwarmen of pas aan het einde als de lemon curd de gewenste dikte heeft. De 1e methode staat hieronder beschreven. Bij de 2e methode haal je de pan van het vuur als de curd mooi dik is en roer je de koude boter blokje voor blokje door de warme curd. Met het smelten van de boter koelt de lemon curd af en stop je het proces van indikken. Beide methoden heb ik geprobeerd maar ik moet eerlijk zeggen dat ik weinig verschil ervaar in het eindresultaat. Omdat ik methode 1 wel erg makkelijk vind heb ik daarvoor gekozen.

Lemon curd - Fluweel zacht en heerlijk zoet en zuur tegelijk. Zóóó lekker!!!

Lemon curd

3 stemmen, stem ook
Hoeveelheid: 160 ml

Ingrediënten: 

  • 2 eidooiers of 1 ei
  • 80 ml citroensap
  • 70 gr suiker
  • 20 gr roomboter, in blokjes
  • snuf zout

Aan de slag:

  • Roer in een pannetje de 2 eidooiers of het ei los met de suiker. Voeg de overige ingrediënten toe en roer alles goed door elkaar.
  • Zet het pannetje op middelhoog vuur en roer met een garde. Tijdens het verwarmen zal de boter en de suiker smelten, ontstaat er een mooie, egaal gele oplossing en na een aantal minuten zal de curd gaan binden. Zet het vuur dan laag en laat de curd nog even flink doorwarmen en binden. Blijf vooral roeren. Gebruik je een heel ei dan is het geen probleem als de curd zachtjes kookt. Gebruik je uitsluitend dooiers wees dan voorzichtiger met koken. Dooiers willen nog weleens schiften. Beter is het om de curd tegen de kook aan te houden. Hoe dan ook: hou de curd goed in de gaten en blijf steeds roeren met een garde.
  • Heeft de curd een mooie dikte? Haal dan de pan van het vuur laat al roerend iets afkoelen en giet dan in een mooie pot of schaaltje. Is de curd eenmaal afgekoeld dan bewaar je deze het beste in de koelkast. Tijdens het afkoelen zal de curd nog verder opstijven.
    Eet smakelijk!

Tips:

Lemon curd smaakt niet alleen lekker met meringue maar ook heerlijk op een boterham, door de yoghurt of op een plak cake. Of laat eens wat vanille-ijs zacht worden, roer er wat lemon curd en verkruimelde meringue door en zet terug in de diepvries om opnieuw hard te worden.

Bewaar dit recept op Pinterest:

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




14 reacties

  1. Is heel lekker en gemakkelijk om te maken. Bedankt voor het recept.

    1. Ah, weer een fan erbij. Maak het recept vaak en graag en altijd opnieuw (te) snel op…

  2. Bezig geweest met dit recept.. ook omdat mijn dochter schuimpjes wou maken!

    Alleen hoelang duurt het voor het dik wordt of slaat doe ik verkeerd als het niet dik wordt!

    1. Schuimpjes en lemon curd, heerlijke combi. Het indikken van de curd begint na een paar minuten. Hangt ook een beetje af van hoe hoog je de pit hebt staan. Eidooier stolt bij 68ºC. Tijdens het afkoelen zal de curd nog wat verder indikken. Als de curd niet indikt lijkt het erop dat het eidooier niet warm genoeg is geworden. Dat kan 2 oorzaken hebben: de pit staat te laag of je roert de warmte uit het pannetje. In het eerste geval de pit dus iets hoger, in het tweede geval iets minder roeren. Hopelijk lukt het alsnog…

  3. Evelien schreef:

    Hoe kan blijft de lemon curd goed in de koelkast?

    1. Dit vind ik altijd lastige vragen, ik ben immers geen deskundige op dat gebied. Voor mijzelf hou ik altijd aan dat ik lemon curd in goed gesteriliseerde potten giet. Tijdens het afkoelen trekt de pot vacuüm, eenmaal vacuüm zou de lemon curd prima houdbaar moeten zijn. Eenmaal geopend bewaar ik lemon curd nooit langer dan een week. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik die week nooit haal, voor die tijd zijn de potten altijd leeg. Ook heb ik vacuüm potten nooit langer dan een week bewaard.

  4. Aedske schreef:

    Hallo Mariëtte.
    Ik had eierdooiers over na het maken van schuimpjes en kwam je recept tegen.
    Heb het recept geprobeerd en het was fantastisch.
    Hartelijk dank.
    Ik zal het in de toekomst vaak gebruiken want mijn kinderen zijn gek op schuimpjes en ik op lemoncurd.

    1. Wat fijn om te horen dat je zo enthousiast bent. Ik maak de lemon curd regelmatig en ieder keer is het weer een struggle om het potje niet snel leeg te lepelen. Verslavend lekker goedje.
      Excuus voor mijn late reactie, door de kerstvakantie is jouw bericht er helemaal tussendoor geglipt.

      1. Super eenvoudig en lekker. Was ook mijn eerste keer.

        1. Van zo’n bericht word ik zo blij. Dank je wel voor het delen!

  5. Misja Smits schreef:

    Hoi Mariëtte,
    Ik heb een aantal keren lemon curd gemaakt maar vond de kleur zo lichtgeel. Graag zou ik een mooiere diepere tint geel/oranje zien. Al zoekend op het internet kwam ik daardoor bij jou recept uit. Ik zie dat door alleen de dooiers te gebruiken de tint zo mooi wordt. Dat ga ik zeker proberen! Ik ben alleen een beetje verbaasd over de kleine hoeveelheid boter die je gebruikt. Bij de meeste recepten die ik tot nu toe online heb gevonden is de hoeveelheid minstens 2x zoveel. Ik neem aan dat je heel bewust zo weinig boter gebruikt maar ben toch benieuwd naar jouw ervaringen hiermee.
    Dank alvast!
    Groetjes,
    Misja

    1. Hallo Misja,
      Door uitsluitend eidooiers te gebruiken wordt de kleur inderdaad mooi geel. Ook vind ik de smaak voller/romiger dan wanneer je hele eieren gebruikt.
      Het klopt dat ik bewust minder boter gebruik. Ik wil vooral de volle citrussmaak proeven en met veel boter vind ik het snel te vettig smaken. Door de lemoncurd tijdens de bereiding goed in te laten dikken stijft ie tijdens het afkoelen mooi op dus daar heb je ook niet veel boter voor nodig. Ik heb verschillende verhoudingen geprobeerd maar bovenstaand recept beviel mij het beste. Het is een keuze die heel makkelijk is aan te passen. Als je liever meer boter gebruikt dan kan dat natuurlijk.
      Succes met het maken en ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt.

      1. Misja Smits schreef:

        Hoi Mariëtte,
        Dank voor je uitgebreide reactie! Ja klopt alles is makkelijk naar je eigen smaak aan te passen. Het is vooral een kwestie van uitproberen denk ik om zodoende tot jouw eigen ‘favoriete’ lemon curd te komen. Maar in ieder geval fijn om te weten dat de eidooiers voor de mooie gele kleur zorgen. Ik ga zeker met jouw recept aan de slag en laat je mijn bevindingen weten!
        Groetjes,
        Misja